Pravidlo 2: Bezpečnost

Obsluha grilu vyžaduje neustále velkou pozornost.

Všeobecné bezpečnostní pokyny

  • Pročtěte si prosím pozorně podrobný návod k obsluze.
  • Gril postavte vždy na pevný, rovný podklad. Gril nesmí nikdy stát v průchodech nebo jiných těsných místech.
  • Držte prosím malé děti a domácí zvířata v bezpečné vzdálenosti od grilu.
  • Na ochranu rukou při manipulaci s horkým grilem byste měli vždy používat žáruvzdorné grilovací rukavice a kvalitní dlouhé grilovací náčiní.
  • Na horký grilovací rošt nikdy nestříkejte olej. Pokud je to opravdu nutné, dejte přednost kuchyňské utěrce napuštěné olejem, kterou rošt potřete, ideálním řešením je použít olej spíše k marinování grilovaného pokrmu.
  • Dbejte prosím při grilování na své oblečení – lehce vznětlivé látky nejsou pro práci u grilu vhodné! Měli byste zásadně nosit grilovací zástěru, která ochrání váš oděv před žárem a případným postříkáním tukem.
  • K hašení plamenů nikdy nepoužívejte vodu.

Bezpečnostní pokyny pro grilování na dřevěném uhlí

  • Tekutý podpalovač je bezpečnostní riziko – raději jej úplně vynechejte. Použijte místo toho např. podpalovací kostky Weber.
  • Startovací komín používejte na grilovacím roštu, ne na zemi.
  • Grilovací rukavice je povinnost.
  • Žhavé uhlíky po grilování uhaste; uzavřením větracích otvorů (One Touch Systém) a větracího průduchu poklopu.
  • Uhlí po grilování nechte přes noc vychladnout a odstraňte jej po minimálně 12 hodinách.

Bezpečnostní pokyny při grilování na plynu

  • Při zapalování musí být poklop vždy otevřený.
  • Záchytné misky na odkapávající tuk pravidelně kontrolujte a čistěte.
  • Plyn odpojte vždy nejdříve u grilu, potom zavřete láhev. Bezpečnostní pokyny pro elektrický gril.
  • Připojujte jen k jednotlivě zajištěným zásuvkám – nepoužívejte rozdvojky.
  • Elektrické přípojky chraňte před vlhkem.
  • Okartáčujte opatrně ještě horké topné tyče měděným grilovacím kartáčem.

Zdroj: www.weberstephen.cz