Přísady pro 4 osoby | |
---|---|
2 ks | zralé fíky |
4 plátky | šunky prosciutto |
30 ml | dobrého olivového oleje |
15 ml | balzamikového octa |
100 g | buvolí mozzarely |
trochu | čerstvě namletého pepře |
Mozzarellu rozdělte na 4 díly. Fíky rozkrojte na poloviny a potom je nahoře uprostřed nařízněte, nesmíte je však rozříznout úplně. Nyní vložte mozzarellu do fíku a omotejte šunkou tak, aby mozzarella při opékání nevytekla, případně můžete šunku zajistit párátkem. Balzamikový ocet a olivový olej smíchejte a dobře okořeňte pepřem. Fíkové balíčky potřete zvenku trochou olivového oleje.
Weber recept
Přísady pro 4 osoby | |
---|---|
1 kg | malých, žlutých cuket |
50 g | mladého listového špenátu |
50 g | kuliček mini mozzarelly |
1 ks | česnek, celé stroužky, neloupaný |
10 ml | bílého vinného octa |
10 ml | olivového oleje |
10 ml | oleje z vlašských ořechů |
trochu | sůl a pepř |
Pro přípravu dresingu krátce orestujte v misce na grilu česnek, až změkne a půjde lehce vytlačit ze slupky. Česnek s trochou soli rozetřete do hladka. Dejte do misky a přidejte ocet. Šlehací metlou promíchejte oba druhy oleje a ochuťte solí a pepřem. Jednotlivé cukety nakrájejte na podélné proužky široké 6 cm, mohou být i širší, o tloušťce asi 3 mm, rozložte a osolte. Proužky cuket rovnoměrně potřete 2 lžícemi oleje. Špenát pokapejte trochou oleje a poduste na grilovací pánvi do mírného změknutí, potom jej odstavte z grilu. Kuličky mozzarelly rozpůlte a nechte okapat. Cukety grilujte 2-3 minuty na přímém, středním žáru jen z jedné strany, dokud se neobjeví zlaté proužky. Plátky s tímto vzorkem na vrchní straně položte na tác a na jeden konec každého plátku dejte malé množství špenátu a 2 půlky mozzarelly. Pomocí obracečky položte znovu na gril a ještě 2 minuty grilujte. Když se sýr začne tavit, přeložte neobložený konec cukety přes druhý, opatrně sundejte z roštu a nechte okapat.