Grilovaná klobása je beze sporu klasika – přece jen však stojí na začátku našeho horizontu grilování, který stále rozšiřujeme. Celá menu z grilu dnes najdete na jídelních lístcích gurmánů a stále rostoucí počet receptů v nejrůznějších vzrušujících variacích propůjčuje slovům „rozmanitost grilování“ zcela nový význam. Ponořte se do báječného světa receptů Weber!
K dosažení optimálního výsledku při grilování nestačí jen prvotřídní vybavení a vysoce kvalitní suroviny. Je také mimořádně důležité použít správnou grilovací metodu a zvolit optimální dobu přípravy. Následující přehled vám pomůže při výběru a předloží vám orientační hodnoty, kterými se můžete řídit.
Nezapomeňte prosím, že se může jednat jen o orientační hodnoty, protože přesný čas je ovlivňován mnoha faktory, které zde nemohou být zohledněny, jako jsou např. velikost grilovaného pokrmu, venkovní teplota atd.
DOBA PEČENÍ
Drůbež | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Celé kuře | cca 1,2 kg | Nepřímé | 60-90 min. |
Půlka kuřete | 680–800 g | Nepřímé | 60–75 min. |
Kuřecí prsa s kostí | cca 230 g | Přímé / Nepřímé | 30–35 min. |
Kuřecí prsa bez kosti | 120–180 g | Přímé | 10–12 min. |
Kuřecí palička | cca 120-180 g | Přímé / Nepřímé | 30–45 min. |
Kuřecí křídla | cca 75 g | Přímé / Nepřímé | 30 min. |
Mladé kuře | 350–450 g | Nepřímé | 45–60 min. |
Celá krůta (obecné pravidlo: 11-13 min/500g) | 5,5–7 kg | Nepřímé | 2,5–3 hod. |
Celá krůta (obecné pravidlo: 11-13 min/500g) | 7–12 kg | Nepřímé | 3–4 hod. |
Krůtí prsa | cca 1,5 kg | Nepřímé | 60–90 min. |
Krůtí prsa (bez kosti) | cca 1,7 kg | Nepřímé | 1 hod. |
Krůtí palička | 450–680 g | Nepřímé | 55–65 min. |
Steak z krůtích prsou | 0,5–1 cm silný | Přímé | 5–8 min. |
Špíz z krůtích prsou | cca 2,5x2,5 cm | Přímé | 12–15 min. |
Celá kachna cca | 1,7 kg | Nepřímé | 1,5–2 hod. |
Kachní prsa | cca 220 g | Přímé | 10–15 min. |
Celý bažant | 900-1200 g | Nepřímé | 40–45 min. |
Husa | 5–7 kg | Nepřímé | 3 hod. |
Steak z kuřecích prsou | 120–150 g | Přímé | 10–12 min. |
Špíz z kuřecích prsou | cca 2,5x2,5 cm | Přímé | 10–12 min. |
Kuřecí frikadely | 2 cm silné | Přímé | 10–12 min. |
Vepřové | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Steak ze svíčkové, kotleta | cca 2 cm silný | Přímé | 12–14 min. |
Svíčková (bez kosti) | 1,5–2,3 kg | Nepřímé | 1–2 hod. |
Žebírka | 1,5–1,8 kg | Nepřímé | 60–90 min. |
Steak ze svíčkové | 350–450 g | Přímé / Nepřímé | 25-35 min. |
Klobásky | velké | Přímé | 25 min. |
Klobásky | malé | Přímé | 10–14 min. |
Ryby | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Rybí steak | cca 1 cm silný | Přímé | 6–8 min. |
Rybí steak | cca 2 cm silný | Přímé | 8–10 min. |
Rybí špíz | cca 2,5x2,5 cm | Přímé | 10–12 min. |
Celá ryba nebo velký filet | cca 2,5 cm silný | Přímé | 10 min. |
Celá ryba nebo velký filet | cca 4 cm silný | Přímé | 10–15 min. |
Celá ryba nebo velký filet | cca 5-6 cm silný | Přímé | 15–20 min. |
Celá ryba nebo velký filet | cca 7,5 cm silný do váhy 900 g | Nepřímé | 20–30 min. |
Celá ryba nebo velký filet | cca 7,5 cm silný 1-2 kg | Nepřímé | 30–45 min. |
Hovězí, telecí maso | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Steak ze svíčkové, T-Bone steak | cca 2,5 cm silný | Přímé | 10–12 min. |
Steak z býka | cca 4 cm silný | Přímé | 14–16 min. |
cca 5 cm silný | Přímé / Nepřímé | 15–20 min. | |
Rumpsteak | 450–900 g | Přímé / Nepřímé | 12–15 min. |
Hruď | cca 2,5 kg | Nepřímé | 2,5–3 hod. |
Svíčková (bez kosti) | 1,8–2,8 kg | Nepřímé | 2–2,5 hod. |
Steak telecí | cca 2 cm silný | Přímé | 10–12 min. |
cca 2,5 cm silný | Přímé | 14 min. | |
cca 3,5 cm silný | Přímé | 16–18 min. | |
Hamburger | cca 2 cm silný | Přímé | ca. 10 min. |
Zelenina | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Lilek | silnější plátky, potřené směsí z pepře, soli a oleje | Přímé | 5–8 min. |
Žampiony | kloboučky, potřené směsí z pepře, soli a oleje | Přímé | 8–10 min. |
Fenykl | 4-5 silnějších plátků, potřené směsí z pepře, soli a oleje | Přímé | 12–15 min. |
Zeleninové špízy | Přímé | Dbejte na dobu přípravy jednotlivých druhů zeleniny. | |
Brambory | malé nebo mladé, předvařené | Přímé | dokud nejsou křupavé |
Brambory | větší, batáty nebo silnější plátky yamů, potřené olejem | Přímé | 10–12 min. |
Stroužky česneku | oloupané, součást špízu | Přímé | s přihlédnutím k ostatním přísadám |
Stroužky česneku | půlené, grilované do měkka | Přímé | 8–10 min. |
Stroužky česneku | celé, v alobalu | Nepřímé | 45–50 min. |
Dýně | podle velikosti celá nebo podélně rozříznutá, potřená olejem | Přímé | 5-7 min. na každé straně |
Pórek | menší až střední, půlené podélně | Přímé | 12–15 min. |
Kukuřice | předem namočená, potřená máslem, zabalená do listů nebo alobalu | Nepřímé | 15–20 min. |
Paprika | nakrájená na půlky nebo čtvrtky, zbavená jader, potřená olejem | Přímé | 6–8 min. |
Radicchio (čekanka) | nakrájená na čtvrtky, řez potřen olejem, nutné jednou obrátit | Nepřímé | 15–20 min. |
Chřest | loupaný, dřevité konce odkrojené | Přímé | 8–10 min. |
Rajčata | půlená, doporučen silný žár | Přímé | 6–8 min. |
Cuketa | podélně půlená, nebo plátky, potřená směsí z pepře, soli a oleje, grilovat z obou stran | Přímé | 4–8 min. |
Ovoce | Váha, množství | Způsob přípravy | Čas |
Ananas (bez středu) | plátky | Přímé | 6–10 min. |
Jablka | vypeckovaná, půlená | Nepřímé | 15–20 min. |
Meruňky | vypeckované, půlené, jako špíz, plochou řezu dolů | Přímé | 6–8 min. |
Banán ve slupce | půlený, plochou řezu dolů, otáčet po cca minutě | Přímé / Nepřímé | 6–8 min. |
Hrušky | oloupané, půlené, plochou řezu dolů | Přímé | 10–14 min. |
Fíky | přednakrojené | Přímé | 5 min. |
Nektarinky | vypeckované, půlené, plochou řezu dolů | Přímé | 8–10 min. |
Broskve | oloupané, vypeckované, půlené, plochou řezu dolů | Přímé | 8–10 min. |
Zdroj: www.weberstephen.cz